Текс-Мекс в Америці, особливо в таких штатах,14_texas_81836 как Техас, Каліфорнія, Юта, Невада, Арізона,Нью-Мексико, називають ціле кулінарненапрямок, який має свою довгу історію і рядособливостей. Текс-Мекс поєднує в собі особливості англійської, іспанської, мексиканської кухні, до того ж із збереженням індіанського колоритом. Сама назва “текс-мекс” сталося від скороченої назви техаської мексиканської «Texas Mexican Railway». Пізніше “текс-мекс” стали називати ще й емігрантів з півдня, а кулінарний напрям отримало таку назву з подачі Дайани Кеннеді, відомого експерта в області кулінарії. Вона кілька прожила в Мексиці і змогла щільно дізнатися мексиканську кухню, Дайана написала прекрасну книгу “Кухні Мексики”, що стала бестселером в США і не тільки. Вона назвала “кулінарним збоченням” кухню Техасу і суміжних штатів, що викликало подив і обурення мільйонів простих американців, особливо рестораторанів, щиро вважали, що їх кухня може вважатися мексиканською.Багато «мексиканських» ресторанів в США зазнали сильного впливу тeкс-мeкс. Список традиційних блюд тeкс-мeкс включає начос, тако, фахіта, кесаділья, чімічанга, буріто та інші.

У 1836 році відбулася війна за незалежність Техасу, згодом від Мексики були відокремлені ще кілька майбутніх штатів. По закінченні війни, у зв’язку з приходом нової влади, деякі споконвічні продукти поступово стали замінюватися новими: з баранини перейшли в основному на яловичину, з кукурудзи – на пшеницю, з’явилася дешева солодка патока, яка припала дуже до смаку американцям. З’явилася потреба в дешевій і швидкій їжі, яку можна було вживати на ходу і без проблем купувати у будь-якого вуличного торговця. Наприклад, можна було взяти обсмажену коржик з м’ясною начинкою або ж з начинкою з птиці, з соусом. Це блюдо отримало назву “Енчіладас”.

ЕнчіладасЕнчіладас

Або “Тамалес” – загорнуте в кукурудзяне листя тісто з начинкою, приготоване на пару. З солодкого готувалися цукерки, їх робили з розплавленого цукру з додаванням горіха пекан. З заварного крему і кукурудзяного сиропу з додаванням того ж горіха пекли Пеканова пиріг. Це – найбільш відомі страви з асортименту післявоєнній мексиканської кухні.

Тамалес

Тамалес

У 1910 році при реформі охороні здоров’я, були введені найсуворіші санітарні норми для захисту населення від різних інфекцій і вуличні торговці їжею, потрапили під удар, основна їх маса змушена була згорнути свою діяльність. Текс-Мекс перейшов в кафе і ресторани, вже дуже американці полюбили таку екзотику, що не змогли від неї відмовитися. Головна відмінність цієї кухні те, що там їдять руками, така традиція збереглася і в наші дні.

Яке збурення викликало нове кулінарне напрям у жителів Мексики! Американський “текс-мекс” вже і близько не був схожий на справжню мексиканську кухню. Як тільки мексиканці не називали текс-мекс: і “огидною їжею”, і “техаським кулінарним збоченням”, і вульгарною версією мексиканської кухні. Але Тіхеріна і всі інші ресторатори не звертали на це ніякої уваги. Були придумані нові страви, такі як фахітас, хрусткі смажені тако, кукурудзяні чіпси, були запозичене буріто з авокадо і гуакамоле, фаршем, квасолею (у каліфорнійців).

Текс-Мекс дійшов навіть до Парижа, там була відкрита ціла мережа ресторанів цього напрямку. Але перший час особливого успіху текс-мекс у французів не мав, поки в 1986 році не вийшов фільм «37,2 ° вранці», який номінувався на премію “Оскар”. У цьому фільмі головні герої їдять чилі кон карне і п’ють текілу. Після цього текс-мекс став дуже популярний у французів, що додало ще й французький колорит в текс-мекс (його французький варіант). Сюди можна віднести додавання таких інгредієнтів, як той же шпинат, морепродукти, крабове м’ясо, артишоки – вони стали додаватися в ЕНЧІЛАДАС, і це стало сприйматися нормально. Стали влаштовуватися цілі шоу з приготуванням м’яса на очах у глядачів. Одним словом, французи додали вишуканості і витонченості в текс-мекс.

Поступово пристрасті навколо текс-Мекс в Америці вляглися, блюда поступово стають трохи гостріше і, тим самим, ближче до першоджерела – мексиканської кухні. У сучасній Америці існує безліч ресторанів, де подається текс-мекс, а чисто мексиканських ресторанів все-таки дуже мало. Сучасний американець дуже дивується, приїхавши в Мексику: у меню тамтешніх ресторанів їх осягає розчарування при спробі знайти кукурудзяні чіпси і тому подібні винаходи текс-Мекс. Мексиканський фастфуд – зовсім інший! Дивує їх і невідповідність однойменних блюд з тими, що присутні в звичному текс-МЕКСЕ, що не дивно. Виникає парадокс: кухні ніби і різні, а ніби і схожі. Одночасно. Текс мекс фекс, словом.